Publicerat 18 april 2024 i kategorin Artiklar

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet.

Jens Nylander är tech-entreprenören som på senare tid uppmärksammats för sitt egenutvecklade AI-verktyg som kan analysera stora datamängder och identifiera mönster och avvikelser. Han har, med hjälp av detta verktyg, samlat in miljontals fakturor inom kommuner och regioner och upptäckt både skattefusk och bokföringsbrott bland leverantörerna.  

– Ibland beror felaktigheterna på rent slarv, men jag har också upptäckt förfalskade årsredovisningar och leverantörer som systematiskt fakturerar för arbete som aldrig utförts. Med hjälp av bättre rutiner skulle mycket av detta kunnat upptäckas och det skulle kunna spara det offentliga 90 miljarder årligen, säger han.  

Viktigt känna sin leverantör 

Att känna sina leverantörer är inte bara god affärspraxis, det är också ett skydd mot potentiella ekonomiska risker, menar Jens Nylander. Trots detta är det många företagare som inte har någon process för leverantörsgranskning.  

Jens Nylander nämner tidspress samt brister i ekonomisystemen som två stora hinder.  

– Ofta har man bråttom och upptäcker inte felaktigheter förrän det är för sent. Jag har också märkt att man missar mycket endast på grund av att leverantörernas organisationsnummer är inmatade fel i systemen. När systemen inte reagerar på detta får det stora konsekvenser eftersom det då blir omöjligt att göra automatiserade kontroller.  

Jens Nylander efterlyser vidare system som varnar när något verkar konstigt.  

– Vi är ju noga med att ha brandväggar som skyddar oss mot yttre hot. Det bästa vore om det också fanns en ekonomisk brandvägg, en funktionalitet i ekonomisystemen som regelbundet granskade leverantörsregister och varnade vid ekonomiska hot. 

Lita på omdömet 

Nylander understryker att det krävs en kombination av avancerad teknologi och skickligt mänskligt omdöme för att upptäcka misstänkta oegentligheter.  

– En erfaren redovisningskonsult kan ju upptäcka konstigheter i bokföringen, men många gånger saknas tiden och många företagare förstår nog inte värdet i att granska leverantörerna.  

I väntan på att ekonomisystem ska utvecklas tycker Jens Nylander att redovisningskonsulter och andra som jobbar med företagens ekonomi bör ta mer hjälp av automatiserade system.  

– Automatisering och AI-baserade system möjliggör ju att du kan automatisera vissa uppgifter och få mer tid över till andra, mer värdeskapande uppgifter, så som att granska leverantörerna.  

Hur ska man då göra för att förbättra leverantörsgranskningen?  

– Mitt tips är att ta fram en process som används både för initial bedömning av en ny leverantör och vid regelbunden uppföljning. Detta säkerställer att alla leverantörer möter företagets krav på transparens och etik. Du kan också ta fram en checklista för när du bör bedöma en leverantör extra noga, till exempel om det finns revisorsanmärkningar, eller leverantören har valt att inte ha någon revisor. Detta hjälper dig att identifiera potentiella risker tidigt.

The post Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet” appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 18 april 2024

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond samt räntefördelning. Vi går igenom de olika alternativen, vad de innebär och vad ska man ska tänka på. Göra en avsättning till periodiseringsfond Periodiseringsfonden är ett …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften. I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant. Kontroller Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa skattereduktioner kan omfördelas i deklarationen för inkomståret 2023. 14 olika skattereduktioner   Det finns 14 olika skattereduktioner som en fysisk person kan få. För att kunna …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2024

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med ett ställningstagande som Skatteverket meddelade för två år sedan och som gjorde att många samfällighetsföreningar registrerade sig för moms. Nu har Skatteverket kommit ut med information hur …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året? Kontrolluppgifter Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått utdelning? Andelar i ett fåmansföretag  Den som har fått utdelning från andelar i ett onoterat bolag eller har sålt andelar behöver redovisa detta på blankett K10 kvalificerade andelar …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och hur är det att vara kvinna och driva företag i Sverige idag. Vi har pratat med Malin Bergman, vd och grundare av redovisningsbyrån ELT Ekonomikonsult AB. Här delar hon med sig av insikter kring …

Läs mer

Publicerat 15 februari 2024

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att användningen av AGI utökas för att motverka fusk och kriminalitet. Srf konsulternas remissvar är resultatet av ett mycket djupt samarbete mellan Srf Lönsam, Srf Löneexpertgrupp, Skatteverket och …

Läs mer

Gå till startsidan