Publicerat 15 december 2020 i kategorin Nyheter

Vi tackar för 2020 och laddar om för 2021

Vi kommer att ha begränsade öppettider under jul och nyår.

2020 har varit ett annorlunda år på många vis.

Samhället är under en ständig förändring mot det ”nya normala” och anpassningar sker löpande på flera plan. Vi fortsätter 2021 med att arbeta hemifrån i den mån det går och behövs. Vi önskar att material fortsättningsvis lämnas och hämtas i trapphuset och uppmanar till digitala möten.

Från 11 januari hälsar vi vår nya medarbetare Ulrika välkommen. Hon kommer att ta över efter Sandra som har valt att lämna oss för nya äventyr.

Det nya året är snart här och då startar säsongen för oss med bokslut och deklarationer. För att hinna med alla och ge er den tid ni behöver krävs planering och som ett led i detta vill vi ge er chansen att förbereda ert material så att det finns tillgängligt när det blir dags.

När ni förberett er med hjälp av den minneslista som finns på vår hemsida, tar ni kontakt med oss för att få en deklarationstid. Minneslistan finns på www.ekonomitjanster.se under rubriken ”För våra kunder” där lösenordet är ekonomi.

För er som har bokslut 31/12 finns det även listor för lagerinventering, kundfordringar och leverantörsskulder att hämta på samma ställe. Har ni inte tillgång till skrivare skickar vi materialet till er om ni tar kontakt med oss.

Det är viktigt att vi får in kundfordringar och leverantörsskulder med bokföringen för december så att momsdeklarationen blir korrekt.

Nyheter inför 2021

Förlängning av stödåtgärder pga corona. Regeringen föreslår att stödåtgärderna korttidsarbete, omställningsstöd och omsättningsstöd förlängs. Dessutom förlängs tiden för anstånd med skatteinbetalningar för företagare.

Fler RUT-tjänster och höjt tak. Rut-avdraget utvidgas med nya tjänster och det sammanlagda taket för ROT- och RUT-avdrag höjs till 75.000 kr.

Slopad schablonintäkt på uppskov. Den s k flyttskatten slopas, dvs schablonintäkten på uppskov med kapitalvinstbeskattning vid försäljning av privatbostäder. Slopandet gäller både befintliga och framtida uppskov. Det innebär att det i vissa fall kan vara lönsamt att ompröva tidigare deklarationer och begära uppskov i efterhand. Eventuell omprövning för försäljningar gjorda 2014 ska göras redan innan årsskiftet.
Ändringen träder i kraft 1 januari 2021.

Sänkt skatt för pensionärer. Det särskilda grundavdraget för personer fyllda 65 år vid årets ingång höjs från och med 1 januari 2021.

Växa-stödet blir permanent. Reglerna om växa-stödet för företagets första anställda skulle ha upphört att gälla 31 december 2021 men beslutas nu att bli permanent. Förslag finns även om en tillfällig utökning.

Justering av bilförmånsvärdet. Regeringen anser att bilförmånsvärdet är för lågt i förhållande till vad det kostar att äga en bil privat. Förslaget innebär ett höjt förmånsvärde med effekten att även arbetsgivaravgifterna ökar. Förslaget väntas träda i kraft 1 juli 2021 och gäller bilar som blir skattepliktiga efter det.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR !

 

Kent Gattinger

Therese D Larsson

Göran Magnusson

Carina Eriksson

Angelika Sivertsson

Linda Dreifaldt

Sandra Andersson

Publicerat 13 september 2023

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina försäljningar på webben och din stuguthyrning.Det är olika regler som gäller när extra inkomster ska tas upp i deklarationen och därmed eventuellt beskattas. Nytt är att digitala plattformar ska …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner.Vi har varit vana med låga kostnadsräntor, men …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas tidigare. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär inkomstdeklaration för detta inkomstår och undvik på det sättet kvarskatten till nästa …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag när du har hyrt ut din sommarstuga, lägenhet, båt eller husbil. Av kontrolluppgiften kommer det att framgå hur stor ersättning man har fått vid uthyrningen. I den här artikeln tittar vi närmare …

Läs mer

Publicerat 8 september 2023

Sista chansen för tillfälligt anstånd

Sedan coronapandemin har företagen beviljats tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter med 45 miljarder kronor. Än finns det möjlighet att ansöka om tillfälligt anstånd. Sista dag att ansöka om anstånd är den 11 september.Tillfälligt anstånd Sedan den 30 mars 2020 kan företag ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Tillfälligt …

Läs mer

Publicerat 8 september 2023

Många pensionärer får kvarskatt

Närmare 366 000 personer över 65 år fick kvarskatt när slutskattebeskeden för årets beskattning nu har skickats ut. Man blir lite nyfiken. Hur kan det bli så?De som har fått besked om kvarskatt i år ska betala nära 24 miljarder kronor. Av dessa är det 6,3 miljarder som ska betalas av personer över 65 år, varav de flesta har pension. Hur kan så många pensionärer få kvarskatt? …

Läs mer

Publicerat 5 september 2023

Inkomster från personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete

I den tredje artikeln för detta område är det nu dags att gå igenom vilka beskattningsregler som gäller om du utför småarbeten. Som vi har berättat i tidigare artikel får nu Skatteverket kontrolluppgifter från dina personliga tjänster som du har erbjudit på webben. Det är olika regler som gäller när extra inkomster ska tas upp i deklarationen och därmed eventuellt beskattas. …

Läs mer

Publicerat 15 juni 2023

Hästar under luppen

Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och ridskolor. De senaste åren har Skatteverket arbetat med olika aktiviteter för att bidra till en sund konkurrens i hästbranschen. Här kan du läsa om slutsatsen av Skatteverkets kontroller. …

Läs mer

Publicerat 13 juni 2023

Forskningsavdragen ökar

Riksdagen har nu beslutat om ytterligare förstärkta skatterättsliga regler om företagens avdrag för forskning och utveckling. Statistikmyndigheten SCB har också under året publicerat en rapport om att företagens avdrag för forskning och utveckling fortsätter att öka. De skattemässiga reglerna  Avdraget för forskning och utveckling innebär en nedsättning av …

Läs mer

Publicerat 13 juni 2023

Fortsatt skattenedsättning på viss dieselanvändning

Nu har riksdagen beslutat om en fortsatt nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk. Den tidigare nedsättningen skulle gälla fram till och med den 30 juni, men kommer nu alltså att förlängas till den 31 december 2023. Den tillfälligt utökade nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på diesel som används i arbetsmaskiner och i skepp …

Läs mer

Gå till startsidan